Toestemming voor het gebruik van cookies

Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.

Bekijk ons Privacy Statement voor meer informatie.

Nieuws

Terug naar overzicht

NetVerder bereidt zich voor op belangrijke rol in warmtetransitie

NetVerder, onderdeel van Stedin Groep, zet zich in om een leidende rol te spelen in de warmtetransitie in de regio. Vanuit die doelstelling en de aangescherpte warmtestrategie van Stedin Groep die recent is goedgekeurd door haar aandeelhouders, zal het bedrijf de komende jaren onder andere fors investeren in warmtenetten om de energietransitie te versnellen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050. Vanuit haar expertise op gebied van infrabeheer zal NetVerder verder uitbreiden zodat ze als integraal warmtebedrijf ondersteuning kunnen bieden aan gemeenten en provincies die voor een grote opgave staan in de warmtetransitie. Deze inzet op warmte leidt niet alleen tot minder CO2-uitstoot, maar draagt ook bij aan een betaalbaar energiesysteem, doordat de elektriciteitsnetten minder zwaar uitgelegd hoeven te worden.

Duurzame en betaalbare warmtevoorziening

Warmte speelt een cruciale rol in de energietransitie. Door warmtenetten aan te leggen, kan de overstap worden gemaakt van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zoals restwarmte, geothermie en aquathermie. NetVerder wil met haar warmtestrategie bijdragen aan een duurzame, betaalbare en betrouwbare warmtevoorziening. Dit leidt niet alleen tot een vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook tot een verlichting van de druk op het elektriciteitsnet, doordat er minder afhankelijkheid is van all-electric oplossingen.

Lopende projecten en toekomstige plannen

NetVerder is momenteel betrokken bij diverse warmteprojecten in verschillende ontwikkelingsstadia. Een belangrijk project is het warmtenet in Delft, dat naar verwachting in 2025 operationeel zal zijn en in de eerste fase circa 5.500 huishoudens van warmte zal voorzien. In onder andere Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Vlissingen en het Oostland werkt NetVerder aan de ontwikkeling van warmtenetten, waar innovatieve oplossingen zoals lage temperatuur restwarmte, aquathermie en geothermie worden ingezet.

Samenwerking met gemeenten en partners

De opgave van de warmtetransitie is enorm. Hoe meer partijen een actieve rol spelen, hoe sneller we kunnen verduurzamen. Daarom werkt NetVerder waar mogelijk samen met partners. Samenwerking met gemeenten is cruciaal voor NetVerders warmtestrategie. Gemeenten krijgen met de invoering van de Wet Collectieve Warmte (WCW) een sleutelrol in de warmtetransitie, omdat zij warmtekavels gaan aanwijzen en kunnen bijdragen aan draagvlak onder bewoners. NetVerder streeft naar nauwe samenwerkingen waarin gemeenten niet alleen faciliteren, maar ook actief participeren, bijvoorbeeld bij gebiedsontwikkeling, door vergunningen te verstrekken of door kapitaal in te brengen.

Toekomstperspectief

Met de verwachte inwerkingtreding van de Wet Collectieve Warmte (WCW) in 2025 wordt publieke sturing op warmte verankerd en krijgen netwerkbedrijven de ruimte om hierin een volwaardige rol te nemen. NetVerder is voorbereid om deze uitdaging aan te gaan en wil een leidende rol spelen in de verduurzaming van Nederland. Door strategische samenwerkingen aan te gaan, een sterke financiële strategie te hanteren en in te zetten op standaardisatie en innovatie, wil NetVerder warmte tot een centraal onderdeel maken van de energiemix in haar regio.