Terug naar overzicht
NetVerder werkt in Delft aan de ontwikkeling van een warmtenet, samen met de gemeente Delft en de woningcorporaties DUWO, Stedelink, Vidomes en Woonbron. Dit project richt zich in eerste instantie op het aansluiten van de wijken Voorhof en Buitenhof in Delft en de TU Campus en betreft zo’n 6000 huurwoningen. NetVerder is als toekomstig netbeheerder verantwoordelijk voor de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van dit warmtenet.
Hoe werkt een warmtenet?
Een warmtenet is een systeem van buizen in de grond waar warm water doorheen stroomt. Met het water in het warmtenet kunnen we woningen in Voorhof, Buitenhof en op de TU Delft Campus verwarmen. De warmte komt diep uit de bodem. Dit noemen we aardwarmte of geothermie. Het water heeft een temperatuur van ongeveer 75 graden. We pompen dit warme water omhoog bij de aardwarmtebron op de TU Delft Campus. We gebruiken de warmte om het water in de buizen van het warmtenet op te warmen. Het warme water stroomt via het warmtenet naar de woongebouwen. Het water gaat de woningen in, verwarmt de kamers en in sommige gevallen het kraanwater en douchewater. Het afgekoelde water stroomt terug om weer opgewarmd te worden met de aardwarmtebron.
Hoe het is begonnen…
De ontwikkeling van dit project is in 2018 gestart. Samen met de woningcorporaties en onder regie van twee warmteregisseurs heeft er een onderzoek plaatsgevonden naar de ontwikkeling van een warmtenet. Het doel? Het ontwikkelen van een toekomstbestendig’ warmtenetwerk, waarbij rekening wordt gehouden met toekomstige uitbreidingen om zoveel mogelijk woning aan te kunnen sluiten. Inmiddels hebben er ook voorbereidende werkzaamheden plaatsgevonden voor de aanleg van het net. Denk hierbij aan onderzoeken in de wijken Voorhof en Buitenhof op het gebied van bodemkwaliteit of de impact op het milieu.
Waar staan we nu?
De aanleg van het warmtenet gaat door! Dit betekent dat NetVerder in samenwerking met aannemer Visser Smit & Hanab voorbereidingen treft om in oktober 2024 daadwerkelijk aan de slag te gaan met de aanleg van het warmtenet. Voor de aanleg van het warmtenet zijn werkzaamheden nodig. Stoepen, straten en plantsoenen gaan tijdelijk open om de buizen in de grond te leggen. We proberen overlast zoveel mogelijk te voorkomen.
Na woensdag 16-9-2024 vind je hier ook de planning van de werkzaamheden op straatniveau
In 2025 is het warmtenet van Delft operationeel. Daarmee kunnen we uiteindelijk aan 15.000 afnemers in Delft warmte leveren.
Lees hier meer over het Open Warmtenet Delft
Zie ook het artikel van Omroep Delft over het bodemonderzoek